پمپ وکیوم
پمپ وکیوم یا پمپ خلاء وسیله ای برای خارج کردن و تخلیه مولکول های هوا و یا هر گونه گاز از محفظه ای محصور شده می باشد .
وکیوم پمپ با ایجاد حالتی مکشی به گونه ای عمل می نماید که صرفا گاز ها از درون محفظه و یا هر گونه مخلوطی که درون آن است را از طریق خروجی محفظه ، به بیرون انتقال می دهد .
به عنوان مثالی ساده می توان گفت در صنایع کاشی و سرامیک باید تمامی حجم هوای موجود در خمیر سرامیک جدا سازی و خارج شود .
دغیر اینصورت سرامیک تولید شده دارای حباب هایی خواهد بود که باعث شکستن و یا آسیب شکلی به آن می شود .
این مثال ساده ترین کاربرد پمپ وکیوم می باشد که امروزه در بسیار موارد و کاربری های فراوان از آن استفاده می شود .
کار اصلی پمپ Vacuum ایجاد خلاء نسبی یا اصطلاحا relative در ظرفیت موجود درون محفظه محصور شده می باشد .
تاریخچه پمپ وکیوم
اولین نوع پمپ Vacuum با کاربری مشابه در سال 1650 توسط Otto von Guericke ساخته شده که در زمان باستان برای مکش مورد استفاده قرار می گرفته است .
همانگونه که اشاره شد اولین مورد استفاده از پمپ خلاء شبیه کاربری های پمپ مکش بود که در شهر بمبئی هندوستان مورد استفاده قرار می گرفت .
بعدها یک مهندسی عربی از پمپ Vacuumبا کاربری مکش آب و بالا بردن آن با ساختاری شبیه پمپ مکش استفاده نمود .
این مهندس همچنین از این پمپ برای تخلیه آب استفاده شده در اطفاء حریق یونان استفاده نمود .
اما به طور عام بعد از قرن بیستم بود که استفاده از پمپ وکیوم در اروپا مورد استفاده قرار گرفت .
در قرن هفدهم بود که طراحی پمپ Vacuum با ساختار شبیه وکیوم تا حد قابل ملاحظه ای ارتقاء یافت .
درست در همین سال بود که ساختار وکیوم در جاروهای برقی استفاده شد و باعث ارتقاء ساختار مکانیکی پمپ وکیوم شد .
اما آنچه مشخص بود این بود گه پمپ Vacuum تونایی مکش آب را تا ارتفاع بالا نداشته و دارای محدودیت هایی بودند .
اما در ادامه این اتو فون گوریكک بود که در نهایت پمپ خلاء با هدف تخلیه مولکوهای هوا را کشف نمود .
از آن پس پمپ های آب برای مکش آب و تخلیه آب از حوضچه ها دارای ساختاری متفاوت از پمپ وکیوم با کاربری تخلیه هوا شدند .
اما پمپ Vacuum به شکلی امروزه با ساختاری مشابه در قرن نوزدهم توسط هاینریش گایسلر تولید شده که جابجایی جیوه را در خلاء تا فشار 10 پاسکال انجام داد .
دقیقا در همین پمپ بود که ساختار الکتریکی به جایگزینی ساختار مکانیکی قبلی باعث ایجاد خلا گردید و عملا لوله خلا ابداء گردید .
اسپرینگل اولین برند تولید کننده پمپ خلاء الکتریکی به منظور ایجاد خلاء در تیراژی بالا بود که محصولات وکیوم خود را به بازار عرضه نمود .
انواع پمپ وکیوم
انواع پمپ Vacuum را می توان یه سه دسته کلی از نظر نوع مکانیسم کارکرد و ساختار کاری تقسیم بندی نمود .
-
پمپ جابجایی مثبت
پمپ وکیوم جابجایی مثبت Positive displacement pumps پمپ هایی هستند که به طور مستمر و ممتد یه حفره را منبسط نموده و اجازه می دهمد گاز ها از طریق محفظه وارد کانال شده، حفره را از بین ببرند و آن ها را به جو انتقال دهند .
-
پمپ های انتقال
پمپ Vacuum Momenum نیز نوعی از وکیوم های مولکولی می باشد که به این صورت که این برای متراکم کردن مایع یا پره های چرخان داخل موتور جت با سرعت بسیار بالااستفاده می کنند تا مولکول های گاز را از محفظه خروجی موتور به بیرون هدایت نمایند .
-
وکیوم های جذبی
وکیوم های جذبی با مکانیسم کاری خود گاز را به حالت جامد تبدیل نموده و جذب می نمایند که گروه پمپ های یونی، کریو پمپ و پمپ های Absorbent از زیر مجموعه این پمپ های می باشند .
پمپ وکیوم جابجایی مثبت برای ایجاد خلاء قدرت کمتری دارند در حالیکه پمپ های انتقالی که با یک یا دو پمپ جابجایی مثبت ترکیب شوند ، میزان خلاء بالاتری را ارائه می نمایند .
به طور کلی با این ترکیب و مکانیسم در وکیوم دو هدف نهایی دنبال می شود :
اول اینکه پمپ وکیوم جابجایی مثبت در ابتدای کار میزانی از هوای مخزن را تخلیه می کند تا پمپ انتقالی بتواند کارایی بالای خود را ارائه دهد .
دلیل ترکیب این پمپ این است که پمپ خلاء انتقالی توانایی کار در فشار بالای صفر اتمسفر را دار نیستند که در ابتدا وکیوم جابجایی مثبت این وظیفه را بر عهده گرفته و فضا را برای کارکرد پرقدرت وکیوم انتقالی فراهم می نماید .
دوم اینکه زمانیکه پمپ جابجایی مثبت میزانی از مولکول های هوا را از داخل محفظه خارج می نماید، از انباشت بیش از حد مولکول های هوا در داخل محفظه جلوگیری به عمل آورد .
در نهایت می توان از پمپ وکیوم جذبی برای دستیابی به حد نهایی وکیو و خلاء حداکثر بهره برد که در این صورت نیاز به تغییر در ساختار و مکانیسم خواهند داشت .
به طور خلاصه می توان گفت که می توان با ترکیب سه دسته وکیوم یم پمپ وکیوم ایجاد نموده که اول فشار اتمسفر را تنظیم، سپس با وکیوم انتقالی مولکول های هوا را از محفظه خارج نموده و با وکیوم جذبی حداکثر خلاء را داخل محفظه ایجاد نمود .
یکی دیگر از ویژگی های وکیوم جابجایی مثبت مکانیزم جالب آن در موارد افزایش و یا کاهش حجم محفظه مورد استفاده می باشد .
در این موارد برای وکیوم یک اتاق به طور مستمر و بدون توقف، می توان میزانی از محفظه خلاء را مسدود نموده و تخلیه کرد و این عمل را بطور مداوم و بدون محدودیت تکرار نمود.
از پرکاربرد ترین پمپ وکیوم جابجایی مثبت می تاون به پمپ های کمپرسور که ساختاری پیستونی دارند اشاره نمود .
کاربرد های انواع پمپ وکیوم
از پمپ خلاء در فعالیت های صنعتی از قبیل شیشه و سرامی، قالب های پلاستیک و تزریقی، تولید انواع لامپ تنگستن و کم مصرف، تولید انواع لیت های یونی و … دارند .
در فرایند های تولیدات انرژی های هسته ای نقش مهمی در غنی سازی اورانیوم، رادیو تراپی در مصارف پزشکی و رادیو فیزیو تراپی دارند .
در صنایع غذایی برای تولید شیر و لبنیات از فرایند شیر گیری از حیوانات گرفته تا میکروب زایی و پاستوریزاسیون عملکرد قابل توجهی دارند .
همچنین در فعالیت های بازیاف زباله برای فشرده سازی نیز از پمپ خلاء استفاده قابل توجهی می شود .
فروشگاه توان پمپ واردات و توزیع انواع پمپ Vacuum خشک، وکیوم روغنی و آب درگردش یا روتاری را در برندهای چینی، اروپایی و ایرانی و کره ای با کیفیت و قیمت رقابتی بر عهده دارد.
از پر فروش ترین و پر کاربرد ترین وکیوم های روغن می توان به پمپ وکیوم روغنی Value ساخت چین اشاره کرد که کاربری فراوان دارد .
برای اطلاع از خصوصیات و ویژگی های هر یک از گروه پمپ خلاء های اشاره شده لطفا به شاخه پمپ وکیوم مراجعه فرمایید و منوال آن را مطالعه فرمایید .
همچنین برای خرید ، سفارش و دریافت مشاوره های فنی لطفا با شماره تلفن 33951365 تماس حاصل فرمایید .